მიმდინარე წელს მარწყვმა, პესტიციდების შემცველობით, 2015 წლის მაჩვენებლით მე-4 ადგილიდან პირველ ადგილზე გადმოინაცვლა და "პირველობა" ვაშლს ჩამოართვა.
გარემოს დაცვის სამუშაო ჯგუფმა შექმნა "შავი სია". ამ სიაში 20 სახეობის ხილი და ბოსტნეულია შეყვანილი, რომლებიც პესტიციდებს ყველაზე დიდი ოდენობით შეიცავს.
მეორე მხრივ, ავოკადო უკვე 15 წელია, ყველაზე სუფთა პროდუქტად რჩება. ნიმუშების 1%-ზე ნაკლებმა აჩვენა პესტიციდების შემცველობა.
ეკოლოგიური სამუშაო ჯგუფი 2004 წლიდან უშვებს გამოცემას "მომხმარებლის კონტროლი პესტიციდებზე". მათი ანალიზი ეყრდნობა დაახლოებით 35,200 ნიმუშს, რომელიც აშშ-ის სოფლის მეურნეობის საკვებისა და მედიკამენტების დეპარტამენტმა გამოსცადა.
2016 წლის "შავი სია"
1. მარწყვი
2. ვაშლი
3. ვაშლატამა
4. ატამი
5. ნიახური
6. ყურძენი
7. ალუბალი
8. ისპანახი
9. პომიდორი
10. ბულგარული წიწაკა
11. პომიდორი ჩერი
12. კიტრი
ეს კი "სუფთა პროდუქტები"
1. ავოკადო
2. სიმინდი
3. ანანასი
4. კომბოსტო
5. ბარდა
6. ხახვი
7. სატაცური
8. მანგო
9. პაპაია
10. კივი
11. ბადრიჯანი
12. ნესვი
13. გრეიპფრუტი
14. კანტალუპა
15. ფერადი კომბოსტო