კალენდარი: როგორ ვიკვებოთ დიდმარხვის პერიოდში - Marao

კალენდარი: როგორ ვიკვებოთ დიდმარხვის პერიოდში

2016-03-15 13:19:27+04:00

იყო უფრო კეთილი, მოიშორო ბრაზი, იყო მიმტევებელი და მომთმენი – მარხვის დროს ეს უმთავრესია, მაგრამ სწორად შედგენელი რაციონი დაგეხმარებათ, 40 დღე ღირსეულად შეინახოთ მარხვა, თანაც ისე, რომ ორგანიზმი არ გამოფიტოთ!

დიდმარხვა 2016

მარხვის პირველ დღეს, ორშაბათს მიჩნეულია, რომ სრულიად უარი უნდა თქვათ საკვებზე. დანარჩენ ორშაბათს, ოთხშაბათს და პარასკევს – მშრალი მარხვაა (მხოლოდ წყალი, პური, ხილი, ბოსტნეული და წვენები); სამშაბათობით და ხუთშაბათობით შეგიძლიათ მიირთვათ ცხელი საჭმელი, ოღონდ ცხიმის გარეშე; შაბათსა და კვირას – ზეთზე მომზადებული კერძების დღეებია. რა თქმა უნდა, ყველაფერ ამაზე და ზოგადად, მარხვაზე მოძღვრის კურთხევაა საჭირო.

დიდმარხვის პირველი კვირა

1. ორშაბათი, 14 მარტი

შეძლებისდაგვარად საკვებზე სრულიად უარის თქმა ან მშრალი მარხვა;

2. სამშაბათი, 15 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

3. ოთხშაბათი, 16 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული)

4. ხუთშაბათი, 17 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

5. პარასკევი, 18 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

6. შაბათი, 19 მარტი

მოხარშული საკვები ზეთით, დასაშვებია ცოტაოდენი ღვინო.

7. კვირა, 20 მარტი

მოხარშული საკვები ზეთით, შეგიძლიათ მიირთვათ ცოტაოდენი ღვინო.

დიდმარხვის მეორე კვირა

1. ორშაბათი, 21 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

2. სამშაბათი, 22 მარტი

მოხარშული საკვები ზეთით.

3. ოთხშაბათი, 23 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

4. ხუთშაბათი, 24 მარტი

მოხარშული საკვები ზეთის გარეშე.

5. პარასკევი, 25 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

6. შაბათი, 26 მარტი

მოხარშული, ზეთზე დამზადებული საკვები და ღვინო.

7. კვირა, 27 მარტი

მოხარშული, ზეთზე დამზადებული საკვები და ღვინო.

დიდმარხვის მესამე კვირა

1. ორშაბათი, 28 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

2. სამშაბათი, 29 მარტი

უზეთო, მაგრამ მოხარშული საკვები.

3. ოთხშაბათი, 30 მარტი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

4. ხუთშაბათი, 31 მარტი

უზეთო, მაგრამ მოხარშული საკვები;

5. პარასკევი, 1 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

6. შაბათი, 2 აპრილი

ზეთზე მომზადებული მოხარშული საკვები, ღვინო.

7. შაბათი, 3 აპრილი

ზეთზე დამზადებული მოხარშული საკვები, ღვინო.

დიდმარხვის მეოთხე კვირა

1. ორშაბათი, 4 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

2. სამშაბათი, 5 აპრილი

მოხარშული საკვები ცხიმის გარეშე.

3. ოთხშაბათი, 6 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

4. ხუთშაბათი, 7 აპრილი (ხარება)

ზეთზე მომზადებული მოხარშული საკვები, თევზი.

5. პარასკევი, 8 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

6. შაბათი, 9 აპრილი

ზეთზე მომზადებული ცხელი საკვები, ღვინო.

7. კვირა, 10 აპრილი

ზეთზე მომზადებული ცხელი საკვები, ღვინო.

დიდმარხვის მეხუთე კვირა

1. ორშაბათი, 11 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

2. სამშაბათი, 12 აპრილი

ცხელი საჭმელი უცხიმოდ.

3. ოთხშაბათი, 13 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

4. ხუთშაბათი, 14 აპრილი

ცხელი საკვები უცხიმოდ.

5. პარასკევი, 15 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

6. შაბათი, 16 აპრილი

ზეთზე მომზადებული ცხელი საკვები, ღვინო.

7. კვირა, 17 აპრილი

ზეთზე დამზადებული ცხელი საკვები, ღვინო.

დიდმარხვის მეექვსე კვირა

1. ორშაბათი, 18 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

2. სამშაბათი, 19 აპრილი

ცხელი საკვები უცხიმოდ.

3. ოთხშაბათი, 20 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

4. ხუთშაბათი, 21 აპრილი

ცხელი საკვები უცხიმოდ.

5. პარასკევი, 22 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული);

6. შაბათი, 23 აპრილი

ზეთზე მომზადებული ცხელი საჭმელი, ღვინო, ხიზილალა.

7. კვირა, 24 აპრილი

8. ნებადართულია თევზი.

დიდმარხვის ბოლო კვირა ყველაზე მკაცრია.

დიდმარხვის მეშვიდე კვირა (ვნების კვირა)

1. ორშაბათი, 25 აპრილი (ვნების ორშაბათი)

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

2. სამშაბათი, 26 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

3. ოთხშაბათი, 27 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

4. ხუთშაბათი, 28 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

5. პარასკევი, 29 აპრილი

თუ შეგწევთ უნარი და გიწყობთ ჯანმრთელობა ხელს, საკვებზე მთელი დღე უარი თქვით.

6. შაბათი, 30 აპრილი

მშრალი მარხვა (პური, უმი ბოსტნეული, ხილი, ჩირები, თაფლი, თხილეული).

7. კვირა, 1 მაისი (ქრისტეს აღდგომა)

აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაული. დიდმარხვის დასასრული.

თევზით ხსნილია ხარებას (7 აპრილის) და ბზობის კვირას (2016 წლის 24 აპრილს). ლაზარეს შაბათს (2016 წლის 23 აპრილს) დაშვებულია თევზის ხიზილალა. ვნების პარასკევს (2016 წლის 29 აპრილს) საკვების მიღებისგან თავი უნდა შეიკაოთ გარდამოხსნამდე.

გამძლეობასა და მოთმინებას გისურვებთ დიდმარხვის პერიოდში ყველა მარხულს!