ყავა ყველაზე პოპულარული სასმელია. დილა მის გარეშე წარმოუდგენელია. ყავის უამრავი სახეობა არსებობს.
ესპრესო - ყველაზე პოპულარული ყავაა. მის საფუძველზე ათეულობით ყავას ამზადებენ.
რისტრეტო - იგივე ესპრესოა, ოღონდ მცირე მოცულობის. მზადდება აპარატში იტალიელები მას აღმერთებენ.
ამერიკანო - ესპრესო, რომელსაც წყალი დაუმატეს, მაგრამ ჭიქა 1/3-ით შეავსეს.
კაპუჩინო - ყავა, რძე და ათქვეფილი ნაღები. ნაზი და არომატული სასმელი.
ლატე - ემატება სეროფი: კარამელის, ვანილის, ნუშის... ესპრესოს რძეში ურევენ და არა კაპუჩინოს შემთხვევაში, როცა რძეს უპატებენ ყავას.
რაფ-ყავა - ესპრესო, ნაღები და ვანილის შაქარი. თუ სხვა ყავაში ინგრედიენტებს მზა სასმელში უმატებენ, რაფ-ყავის მომზადებისას ნაღებსა და ყავას ერთად თქვიფავენ.

ფლეტ უაითი - ის 80-იანი წლებში ავსტრალიაში მოიგონეს. მას ესპრესოს, რძისა და რძის ქაფისგან ამზადებენ.
მოკაჩინო - უბრალოდ "მოკო". ყავას ემატება ცხელი შოკოლადი, სეროფი ან კაკაო.
მაკიატო - ყავაში აკურატულად ჩდებული ათქვეფილი რძე.
გლიასე - ცივი ყავა, რომელსაც ვანილის ნაყინს უმატებენ.
კონ პანა - ათქვეფილი ნაღების მოყვარულთა ყავის სასმელია.
ვენურად - ყავის, ათქვეფილი ნაღების მიქსია. ზოგჯერ უმატებენ ქოქოსის ფანტელს, დაფქვილ დარიჩინს, კაკაოს.

ამერიკული - ამერიკანოში არ შეგეშალოთ. დაფქვილი ყავისა და ცხელი წყლის ხსნარია.
თურქულად - ჯეზვეში მოხარშული ყავაა.
ირლანდიურად - ესპრესოს, ნაღების, ყავისფერი შაქრისა და ირლანდიური ვისკის ნაზავია.
ფრაპე - ესპრესო, შაქარი და წყალი უნდა აითქვიფოს. შემდეგ ემატება ყინული და რძე.
ვიეტნამური - შედედებული რძისა და ესპრესოს ნარევს ემატება რძე და ნაღები.
კოლდ ბრიუ - მოხარშული და სწრაფად გაცივებული ყავა.
იხილეთ ასევე: ნალექიანი ყავა ბათუმურად