იოდიზირებული მარილი იოდის დეფიციტის გამო ჩაეშვა გაყიდვაში, რაც იმას ნიშნავს, რომ საკვების წარმოებაშიც სულ მალე ჩვეულებრივ მარილს იოდიზირებული ჩაანაცვლებს. კარგია ეს თუ ცუდი რეალურად?
იოდიზირებული მარილი - სარგებელი თუ მავნებელი?
- იოდი ადამიანის ორგანიზმში საკვანძო ფუნქციას ირგებს მეტაბოლიზმის კუთხით, მისი მეშვეობით გამოიმუშავება რკინის შემცველი ჰორმონები, რომლებიც ბავშვობიდან ინტელექტის ფორმირებაზეა პასუხისმგებელი. სინამდვილეში ეს ელემენტი ორსულობისთვის საკმაოდ მნიშვნელოვანია. იოდი სჭირდებათ ასევე მეძუძურ დედებს, რისკში კი ყველა ასაკის ადამიანი ხვდება. ადამიანის ორგანიზმს საშუალოდ დღეში 100-250 მიკროგრამი ეს ნივთიერება ესაჭიროება.
- პრობლემა იმაში მდგომარეობს, რომ იოდის დეფიციტი ბევრს აღენიშნება, რადგან საკვებთან ერთად ორგანიზმში ნორმის მხოლოდ მესამედი მიეწოდება. იოდის პრობლემასთან ბრძოლის მეთოდი იოდიზირებული მარილის სახით 100 წლის წინ გამოიგონეს.
- ადრე ითვლებოდა, რომ მარილი აფუჭებს ცომის ხარისხს და გავლენას ახდენს გემოზე, თუმცა თანამედროვე ტექნოლოგიების წყალობით ეს ყველაფერი წარსულიდან მითის სახით შემორჩა. ასეთი მარილის გამოყენება ნებისმიერ რამეში არის შესაძლებელი. ადამიანი დღის განმავლობაში დაახლოებით ნახევარ ჩაის კოვზ იოდიზირებულ მარილს თუ მიიღებს (ეს 100-250 მიკროგრამია), უკუჩვენება ნამდვილად არ აღენიშნება.
- ვინც ალერგიულია, არც მათთვის არის საზიანო იოდიზირებული მარილი. მას ამ დრომდე მავნე მხარე არ გამოუვლენია, გამონაკლისი რადიოთერაპიის ოპერაციის შედეგად პაციენტები არიან. დანარჩენებისთვის კი შეუზღუდავია მისი მოხმარება.
გისურვებთ ჯანმრთელობას!წყარო: sovkusom