ფინჯანი ახლად მოხარშული ყავა შესანიშნავი გზაა დილის დასაწყებად. კოფეინის მაღალი შემცველობის გამო ზრდის ეფექტურობასა და კონცენტრაციას და ხელს უწყობს დასახულ ამოცანებზე უკეთ ფოკუსირებას. თუმცა ყავას აქვს გვერდითი მოვლენებიც: ის აშრობს ორგანიზმს, ფერს უცვლის კბილის მინანქარს და შეიძლება გამოიწვიოს არტერიული წნევის მკვეთრი მატება. ამ უსიამოვნო შედეგებისგან თავის დასაცავად საკმარისია ერთი ჭიქა წყალი დალიოთ ყავასთან ერთად.
გაცივებულ მდუღარე წყალთან ერთად ყავის დალევის ტრადიცია ჩვენამდე მოვიდა აღმოსავლეთის ქვეყნებიდან, სადაც ის მრავალი საუკუნის განმავლობაში არსებობდა. მაშინ, პირველ რიგში, წყალს სვამდნენ იმისთვის, რომ უკეთ შეეგრძნოთ ყავის არომატი. თუ სასმლის ყოველი ყლუპის შემდეგ რეცეპტორები წყლით „გაწმენდილია“, ის უფრო მკვეთრ გემოს შეიძენს. ახლა ნებისმიერი დიეტოლოგი სრულიად განსხვავებული მიზეზების გამო გირჩევთ, ყავასთან ერთად წყალი დალიოთ.
პირველ რიგში, კოფეინს აქვს ძლიერი შარდმდენი მოქმედება, რის გამოც ის მნიშვნელოვნად აშრობს სხეულს. ამან შეიძლება გამოიწვიოს მრავალი უსიამოვნო შედეგი. ამიტომ ორგანიზმში ყურადღებით უნდა იყოს დაცული სითხის დონე. ყავის შემდეგ დაუყოვნებლივ ერთი ჭიქა წყლის დალევით თქვენ აღადგენთ წყლის ბალანსს და ამცირებთ დეჰიდრატაციის რისკს. გახსოვდეთ, რომ ეს ჭიქა არ უნდა იყოს თქვენი ყოველდღიური სითხის მოთხოვნილების ნაწილი, ე.ი. თუ დღეში ორ ლიტრ წყალს სვამთ, მაშინ ყოველ ფინჯან ყავას უნდა დაამატოთ კიდევ ერთი ჭიქა...გაგრძელება