ალბათ, იცით, რომ სისხლში შაქრის სტაბილური შენარჩუნება კარგი ჯანმრთელობის გასაღებია. რაც უფრო მეტად შეძლებთ გლუკოზის რაოდენობის შენარჩუნებას თქვენი ენდოკრინოლოგის მიერ რეკომენდებულ დიაპაზონში, მით მეტია ალბათობა იმისა, რომ არსებობს რამდენიმე რამ, რისი გაკეთებაც შეგიძლიათ სისხლში შაქრის გასაკონტროლებლად, მათ შორის, რეგულარულად ჭამა მთელი დღის განმავლობაში, ჰიდრატაციის შენარჩუნება, სტრესის შემცირება, რეკომენდებული მედიკამენტების მიღება და ვარჯიში. სისხლში შაქრის სტაბილურობის შესანარჩუნებლად ერთ-ერთი ყველაზე ეფექტური გზაა დაბალანსებული საკვებისა და საჭმლის მიღება, რომლებიც შეიცავს ბოსტნეულის, ცილების, ცხიმების და სახამებლის ნახშირწყლების ან ხილის კომბინაციას.
ამის თქმით, თქვენს სასურსათო სიაში გარკვეული საკვების დამატებამ შეიძლება გააადვილოს დაბალანსებული კერძებისა და საჭმლის მიღება, რაც დაგეხმარებათ სისხლში შაქრის ჯანსაღი დონის შენარჩუნებაში. გთავაზობთ ცხრა საკვებს, რომლებსაც დიეტოლოგები გირჩევენ.
1. თხილი
გულისთვის სასარგებლო ეს ცხიმები არა მხოლოდ ხელს უწყობს დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების (LDL) ქოლესტერინის შემცირებას, არამედ ასევე გამარაგებთ ომეგა -3 და ომეგა -6 ცხიმოვან მჟავებით. გარდა ამისა, თხილი შესანიშნავი დანამატი იქნება ნებისმიერი საკვებისთვის, რადგან ცხიმი და ბოჭკოვანი შეანელებს გლუკოზის შეწოვას თქვენს სისხლში.
2. არაქისის კარაქი

არაქისის კარაქი მდიდარია გულისთვის სასარგებლო ცხიმებით, რომლებიც ნახშირწყლებთან შერწყმისას ხელს უწყობს შაქრის შეწოვის შენელებას, რაც ხელს უშლის სისხლში შაქრის მატებას.
3. კენკრა
კენკრა შესანიშნავი არჩევანია დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის, რომლებსაც სურთ მიირთვან ხილი სისხლში შაქრის კონტროლის გარეშე. იმის გამო, რომ ის მდიდარია ბოჭკოებით და ნაკლები შაქრით, კენკრა ფანტასტიკური საშუალებაა სიტკბოსა და გემოს დასამატებლად. ასევე ის მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა და კოგნიტურ ჯანმრთელობასთან.
4. წიწიბურა

წიწიბურა არის როგორც ბოჭკოვანი, ასევე პროტეინის კარგი წყარო, რომელსაც შეუძლია არა მხოლოდ სისხლში შაქრის დაბალანსება, არამედ გაჯერების შეგრძნების გაძლიერება მომდევნო საათებში.
5. ლობიო
მხოლოდ წიწიბურა არ არის კარგი სისხლში შაქრის სამართავად - ლობიოსაც მსგავსი ეფექტი აქვს. ლობიო შეიცავს რეზისტენტულ სახამებელს, რომელიც არ იხსნება და, შესაბამისად, არ ზრდის სისხლში შაქარს. იგი ასევე მდიდარია ხსნადი ბოჭკოებით, რაც ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და პოტენციურად ამცირებს ქოლესტერინს.
6. შვრიის ფაფა
ეს მარცვლეული შეიცავს როგორც რეზისტენტულ სახამებელს, ასევე სასარგებლო ბოჭკოვან ბეტა გლუკანს, რაც ხელს შეუწყობს ნაწლავების ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას, სისხლში შაქრის დაბალანსებას და არაჯანსაღი LDL ქოლესტერინის დონის შემცირებას.
7. ბროკოლი

ბროკოლი შეიცავს ისეთ საკვებ ნივთიერებებს, როგორიცაა მაგნიუმი, ვიტამინი C და მცენარეული ნაერთები - სულფორაფანი. სულფორაფანი არის ნაერთი, რომელსაც კიბოსგან დამცავი თვისებები აქვს.