საშიში სითხე - რა სასმელებზე უნდა თქვათ უარი, რომ 40 წლის შემდეგაც ლამაზად და ჯანმრთელად გამოიყურებოდეთ - Marao

საშიში სითხე - რა სასმელებზე უნდა თქვათ უარი, რომ 40 წლის შემდეგაც ლამაზად და ჯანმრთელად გამოიყურებოდეთ

2023-03-25 12:18:23+04:00


ასაკთან ერთად, თქვენ კიდევ უფრო ფრთხილად უნდა აკონტროლოთ თქვენი ჯანმრთელობა: მეტაბოლიზმი ნელდება და სხეული "აღარ არის იგივე". ბევრს ავიწყდება, რომ სასმელი, რომელსაც ყოველდღიურად მოიხმარენ, შეიძლება დამღუპველი აღმოჩნდეს ორგანიზმისთვის. მათი უმრავლესობა, ისევე როგორც საკვები, შეიცავს დიდი რაოდენობით შაქარს, დანამატებს და ცხიმებს.

სასმელი იოგურტები

პრობიოტიკები არის ის, რაც გჭირდებათ ჯანსაღი კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის შესანარჩუნებლად. რეკლამა გვარწმუნებს, რომ ეს მიკროორგანიზმები გვხვდება იოგურტში. დალიეთ - და მეტაბოლიზმი გაუმჯობესდება და კანი გაბრწყინდება. თუმცა, ჭორები ამ ფერმენტირებული რძის პროდუქტების სარგებლობის შესახებ ძალიან გადაჭარბებულია. იოგურტების უმეტესობაში შაქრის რაოდენობა ზედმეტად მაღალია. გარდა ამისა, მწარმოებლები პროდუქტს ამატებენ ჟელატინს. ის ზიანს აყენებს ორგანიზმს ქოლესტერინის დონის მატებით, ასევე შეუძლია გაზარდოს სისხლის შედედება, რაც განსაკუთრებით საშიშია გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების დროს.

უცხიმო რძე

სასმელი 3%-ზე მეტი ცხიმის შემცველობით შეიცავს A და D ვიტამინებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ცილის და კალციუმის ათვისებას. კალციუმი ცხიმის გარეშე არ შეიწოვება. უცხიმო საკვების მუდმივი მოხმარებით, მიკროელემენტი გამოირეცხება ძვლებიდან, რაც იწვევს მათ დემინერალიზაციას, შემდეგ კი ოსტეოპოროზის განვითარებას.

ენერგეტიკული სასმელები

საჭიროა ორგანიზმის დამუხტვა ენერგიით, რომელსაც ენერგეტიკული სასმელებისგან ვიღებთ. დიახ, ისინი შესანიშნავად ახერხებენ ნერვული, გულ-სისხლძარღვთა და ენდოკრინული სისტემების გაძლიერებას, მაგრამ ეს მეთოდი დაუსჯელი მხოლოდ ახალგაზრდობაში შეიძლება დარჩეს. ასაკთან ერთად, სხეული წყვეტს ადეკვატურ რეაგირებას ხელოვნურ სტიმულატორებზე და განიცდის სტრესს, იწყებს მუშაობას გაზრდილი სტრესით და შინაგანი ორგანოების რესურსი მნიშვნელოვნად მცირდება.

დიეტური სოდა

თითქმის ყველა დიეტური სოდა შეიცავს დამატკბობელ ასპარტამს, რომელიც შეიქმნა შაქრის შემცვლელად. ვარაუდობდნენ, რომ მასში შემავალი პროდუქტები შეიძლება უსაფრთხოდ მიირთვათ და დალიოთ წონის დაკლების დროს, მაგრამ კვლევები ამ ფაქტს უარყოფს. ბევრმა იცის, რომ სოდა უშაქროდ რატომღაც უფრო საზიანოა, ვიდრე მისი შემცველობით. ასპარტამს, საქარინს და სუკრალოზას (უახლესი თაობის დამატკბობლები, რომლებიც ასევე ემატება დიეტურ გაზიან სასმელებს) შეიცავს 36%-ით მეტ შაქარს, ვიდრე ჩვეულებრივ შაქარს და ზრდის მეტაბოლური სინდრომის ალბათობას. ეს არის სხვადასხვა პირობების ერთობლიობა (მაღალი წნევა, სისხლში გლუკოზისა და ქოლესტერინის მუდმივად მომატებული დონე), რაც ზრდის გულის დაავადებების, ინსულტის და დიაბეტის რისკს. და, რა თქმა უნდა, ფიგურაზეც უარყოფითად აისახება.

ალკოჰოლური კოქტეილები

ეჭვგარეშეა, ალკოჰოლი საზიანოა ნებისმიერი ფორმით. თუმცა, ყველასთვის საყვარელი კოქტეილები, შეიცავს იმდენ გრამ შაქარს, რამდენი შაქრითაც დაფარულია 10 დონატი! მეცნიერებმა ასევე დაადგინეს, რომ ალკოჰოლი ასეთი დიდი რაოდენობით დამატებით საზიანოა გულისთვის და შეიძლება გამოიწვიოს ტაქიკარდიაც.

ლუდი

ყველამ იცის, რომ ქაფის რეგულარული გამოყენება იწვევს ჭარბ წონას. ლუდის ხშირი მოხმარებით ორგანოს კედლები დუნე ხდება, სუსტად იკუმშება, ხდება მცირე სისხლჩაქცევები, რამაც შეიძლება მიკროთრომების წარმოქმნაც კი გამოიწვიოს. კარდიოლოგები ერთხმად ამბობენ, რომ ორმოცი წლის შემდეგ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი რამდენჯერმე იზრდება და გვირჩევენ შემცირდეს მოხმარებული ალკოჰოლის რაოდენობა.

ცივი ჩაი

ეს სასმელი, რომელიც მაღაზიებში იყიდება, არ შეიცავს ანტიოქსიდანტებს ან პოლიფენოლებს, რომლებიც სასარგებლოა ორგანიზმისთვის. არსებობს მხოლოდ კონსერვანტები, საღებავები და სიმინდის სიროფი. ეს უკანასკნელი, სხვათა შორის, უფრო მავნეა ვიდრე შაქარი. იგი შეიცავს დიდი რაოდენობით ფრუქტოზას, რომელიც აზიანებს კოლაგენს და ელასტინს.