პროტეინის ფხვნილი სულაც არ არის ახალი პროდუქტი კაცობრიობისთვის. მაგალითად, ყველის მწარმოებლებმა ის დაახლოებით 8000 წლის წინ აღმოაჩინეს, დღეს კი მყარად დაიმკვიდრა თავი სპორტული და დიეტური კვების შემადგენლობაში.
მაგრამ ჯერ კიდევ ბევრი კითხვაა ცილის ფხვნილის შესახებ. რამდენად შეუძლია მას ჩაანაცვლოს ჩვეულებრივი საკვები? როგორ განვსაზღვროთ კომპოზიციის ბუნებრიობის ხარისხი? საშიშია თუ არა მისი რეგულარული მოხმარება? როგორც წესი, მკაფიო პასუხების გარეშე დარჩენილი ეს კითხვები წარმოშობს მითების დიდ რაოდენობას ცილის ფხვნილის რეალურ სარგებელსა და მავნებლობაზე.

პროტეინის ფხვნილი არის მშრალი ნივთიერება ცილის მაღალი კონცენტრაციით. შეუძლებელია პროდუქტიდან სუფთა ცილის ამოღება, ამიტომ ნებისმიერი ცილის ფხვნილი ექნება მინარევების ამა თუ იმ პროცენტს. თუმცა ფაქტი ფაქტად რჩება, რომ ეს ნივთიერება კუნთოვანი მასის მატებას უწყობს ხელს და თუ მას აქტიური ვარჯიშის დროს მიიღებთ, შედეგი სახეზე იქნება.
თუმცა, კვების თვალსაზრისით, ბევრის მიღება საშიშია. თუ გადააჭარბებთ მისი მოხმარების ნორმას, მაშინ დროთა განმავლობაში შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს თირკმელების ჯანმრთელობაზე. უფრო მეტიც, ეს ნიშნავს, რომ თქვენ იღებთ იმაზე მეტ კალორიას, ვიდრე გჭირდებათ, რაც ნიშნავს, რომ წონაში იმატებთ.
შენიშვნა: პროტეინის ფხვნილის მიღება უნდა გაზარდოთ წყლის მიღების პროპორციულად.