ზოგიერთმა ტკბილეულმა შეიძლება ზიანი მიაყენოს თქვენს ჯანმრთელობას. ამაში დამნაშავე ტრანს ცხიმებია. ტრანს ცხიმები არის ცხიმის სახეობა, იგი წარმოიქმნება თხევადი ზეთების დამუშავებისას ჰიდროგენიზაციის პროცესით, რომელიც ცვლის მათ სტრუქტურას. ტრანს ცხიმები ზრდის საკვების შენახვის ვადას და აუმჯობესებს მათ ტექსტურას, რის გამოც ისინი ფართოდ გამოიყენება საკვების გადამუშავებაში. თუმცა, ისინი ასევე გულის დაავადებების, დიაბეტის, სიმსუქნის და სხვა სერიოზული მდგომარეობების მთავარი რისკფაქტორებია.
ნაყინში ტრანს ცხიმების არსებობის ამოცნობა შეგიძლიათ პროდუქტის ეტიკეტზე არსებული ინგრედიენტების ჩამონათვალის წაკითხვით. ტრანს ცხიმები შეიძლება ჩამოთვლილი იყოს, როგორც "ნაწილობრივ ჰიდროგენიზირებული ზეთები" ან "ჰიდროგენირებული ზეთები".