ჯანჯაფილის დიეტა, რომელშიც ჯანსაღ დიეტას ემატება ჯანჯაფილის სასმელი, წონის დაკლებისა და დეტოქსიკაციის ცნობილი საშუალებაა. ჯანჯაფილის ჩაის რეცეპტები მოითხოვს მის დამზადებას უმი, ახალი ფესვისგან. ბოლო წლებში ეს ეგზოტიკური პროდუქტი თითქმის ყველა სუპერმარკეტში გვხვდება. თუმცა, მნიშვნელოვანია დაიცვან შერჩევის რამდენიმე მარტივი წესი.
შემადგენლობისა და აქტიური ნივთიერებების მხრივ ყველაზე ღირებულია ახალგაზრდა ჯანჯაფილის ფესვი, გარდა ამისა, ასეთი ჯანჯაფილი უფრო ადვილად იწმინდება. ვიზუალურად ახალგაზრდა ჯანჯაფილს აქვს სასიამოვნო კრემისფერ-ოქროსფერი შეფერილობა, შეხებისას გლუვია, კვანძების გარეშე.
ძველი ჯანჯაფილის ფესვის ამოცნობა შესაძლებელია მისი მშრალი, დანაოჭებული კანით. გახეხილი ფესვი ყვითელი ფერისაა, ხასიათდება უხეში მყარი ბოჭკოებით. ძველი ჯანჯაფილის დაჭრა და გახეხვა შესამჩნევად უფრო შრომატევადია.
ჯანჯაფილი ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას
ჯანჯაფილი აადვილებს საჭმლის მონელებას და, როგორც მეცნიერული მტკიცებულებებით დასტურდება, აჩქარებს საკვები ნივთიერებების შეწოვას ნაწლავის კედლების მიერ.
გარდა ამისა, ჯანჯაფილის გამოხატული ანტისეპტიკური თვისებები ამცირებს ნაწლავური ინფექციის რისკს, ხოლო ჯანჯაფილის სასმელი ხელს უწყობს გულისრევის წინააღმდეგ ბრძოლას და ხშირად მას ექიმები ურჩევენ, როგორც გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის სამკურნალო საშუალება.
ჯანჯაფილი არეგულირებს კორტიზოლის და ინსულინის დონეს
სტეროიდული კატაბოლური ჰორმონი კორტიზოლი არის ჯანმრთელი ადამიანის ნორმალური ჰორმონალური ფონის განუყოფელი ნაწილი. კორტიზოლი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს სხეულის ენერგიის დახარჯვის ოპტიმიზაციაში: ის არეგულირებს ცილების, ცხიმებისა და გლიკოგენის დაშლას, რაც ხელს უწყობს ამ პროდუქტების შემდგომ ტრანსპორტირებას სისხლში. თუმცა, სტრესის ან შიმშილის პირობებში (ამ ორი ფაქტორის კომბინაციას კიდევ უფრო დამანგრეველი ეფექტი აქვს), კორტიზოლი ყველაზე უარესი მტერი ხდება მათთვის, ვინც ფიგურის შენარჩუნებას ცდილობს. შემთხვევითი არ არის, რომ კორტიზოლს სტრესის ჰორმონს უწოდებენ - მისი დონე შფოთვის მატებასთან ერთად იზრდება, ხოლო კორტიზოლის მატებასთან ერთად ცხიმების დაშლა უბრალოდ არ ჩერდება: ორგანიზმი იწყებს ფაქტობრივად ყველაფრის რეზერვებად გადაქცევას.
თუ ჯანჯაფილს იყენებთ წონის დაკლებისთვის, ფესვის უნარი დათრგუნოს კორტიზოლის გაზრდილი გამომუშავება, ძალიან დაგეხმარებათ.
როგორ მოვამზადოთ ჯანჯაფილის სასმელი
1 ლიტრი საზაფხულო ჯანჯაფილის სასმლის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ თეთრი ან მწვანე ჩაი (3-4 ჩაის კოვზი), 4 სმ ახალი ჯანჯაფილის ფესვი (სტაფილოს ან ახალი კარტოფილის მსგავსად დაჭერით თხელ ნაჭრებად), ½ ლიმონი (ქერქი გააცალეთ). და დაამატეთ გახეხილი ჯანჯაფილი), გემოვნებით - პიტნა და ლიმონის ბალახი.
ჯანჯაფილს და ცედრას დაასხით 500 მლ წყალი, ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე 15-20 წუთის განმავლობაში, დაუმატეთ დაჭრილი ლიმონი და პიტნა, გააჩერეთ 10 წუთი, გაწურეთ. ცალკე თასში მოადუღეთ ჩაი (ასევე დაასხით მითითებულ რაოდენობას 500 მლ წყალი, ადუღეთ არაუმეტეს 3 წუთისა (თორემ ჩაი მწარე იქნება), ასევე გადაწურეთ და შეურიეთ ჯანჯაფილ-ლიმონის ინფუზიას.
დალიეთ მცირე ულუფებით დღის განმავლობაში, კვებას შორის, მაგრამ არა ჭამის შემდეგ და არა უზმოზე. ოპტიმალური პორცია არის 30 მლ ერთდროულად - ამ გზით თქვენ ხელს შეუწყობთ სითხის ოპტიმალურ შეწოვას და თავიდან აიცილებთ დიურეზულ დატვირთვას.
ჯანჯაფილი წონის დაკლებისთვის: ვინ უნდა შეიკავოს თავი
• ორსული ან მეძუძური;
• ნაღვლის ბუშტის დაავადების მქონე;
• უჩივიან არტერიული წნევის არასტაბილურობას;
• ხშირად განიცდით კვებით ალერგიას;