ზოგადად მიღებულია, რომ კბილებთან დაკავშირებული პრობლემები წარმოიქმნება ტკბილეულის გამო, რადგან შაქარი იწვევს პათოგენური ბაქტერიების გამრავლებას. თუმცა კარიესის განვითარებაზე მოქმედებს სხვა საკვებიც – განსაკუთრებით თუ მათ ძალიან ხშირად მიირთმევთ.
ითვლება, რომ კარიესის განვითარების მთავარი პროვოკატორი შაქარია. და მიუხედავად იმისა, რომ ეს ასეა, არ უნდა დავივიწყოთ სხვა კატეგორიის პროდუქტები, რომლებიც ასევე სერიოზულ გავლენას ახდენენ კბილების ჯანმრთელობაზე.
მარილიანი საჭმელი
შაქრის მსგავსად, მარილის ჭარბი რაოდენობა გავლენას ახდენს მინანქრის ჯანმრთელობაზე. მით უმეტეს, თუ ამ მარილს შეიცავს ხრაშუნა საჭმელები, რომლებიც ორგანიზმისთვის სასარგებლო არ არის.
სხვათა შორის, არსებობს მოსაზრება, რომ მარილი დადებითად მოქმედებს კარიესზე და კბილების გახეხვა შეგიძლიათ ჯაგრისში მარილის დამატებით. ამის გაკეთება უკიდურესად საშიშია: მარილი ხომ ხისტი აბრაზიულია და გამაგრების ნაცვლად შეიძლება გაზარდოს კბილის მინანქრის განადგურების რისკი.
ყავა

მიღებულია, რომ ყავა არ არის საზიანო პირის ღრუს ჯანმრთელობისთვის. მაგრამ თუ ძალიან ცხელ სასმელს დალევთ და შაქარს ან რძეს დაუმატებთ, კბილის მინანქრის მიკროდაზიანების განვითარება პროვოცირებულია.
ციტრუსები
ფორთოხალი, ლიმონი და სხვა ციტრუსები შეიცავს უამრავ მჟავას. ამან შეიძლება შეასუსტოს მინანქრის დამცავი თვისებები და გამოიწვიოს კარიესი.
გამომშრალი ხილი
ბლანტი საკვები არის სასარგებლო გარემო პათოგენური ბაქტერიების განვითარებისთვის. ამიტომ, ჩირის მირთმევის შემდეგ, კბილები მაინც კარგად უნდა გამოიხეხოთ. ზოგჯერ მათი ნაწილაკების ამოღება კბილის ჯაგრისის გარეშე რთულია!
თეთრი პური

პური და ნამცხვრები შეიცავს უამრავ სახამებელს, ამიტომ მისი ღეჭვისას კბილებზე წვრილი ნაწილაკები ეწებება - და ძალიან ძნელად მისადგომ ადგილებში. უმჯობესია უპირატესობა მიანიჭოთ მთლიან მარცვლოვან პროდუქტებს. და, რა თქმა უნდა, არ დაივიწყოთ პირის ღრუს დროული ჰიგიენა.