ნიგვზის სასარგებლო თვისებები აღწერილია ჰიპოკრატესა და ავიცენას ნაშრომებში. აღმოსავლურ მედიცინაში ითვლება, რომ ეს ხილი აძლიერებს გულს, ღვიძლს და ტვინს. ამ მცენარეში საკვები ნივთიერებების კონცენტრაცია იმდენად მაღალია, რომ მას ხშირად "სიცოცხლის ხეს" უწოდებენ.
მწვანე კაკლის სასარგებლო თვისებები
დაუმწიფებელი კაკალი C ვიტამინის წყაროა; ნივთიერების კონცენტრაცია რბილობში და ქერქში დაახლოებით 50-ჯერ მეტია, ვიდრე ციტრუსოვან ხილში. ანტიოქსიდანტი ხელს უწყობს უჯრედების რეგენერაციას, ხელს უშლის სისხლძარღვების მყიფეობას, ასუფთავებს ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალებისგან და აძლიერებს იმუნურ სისტემას. ბირთვის ამნიონური ნაწილი და სეპტა შეიცავს დიდი რაოდენობით იოდს, რომელიც რეკომენდებულია ფარისებრი ჯირკვლის დაავადებების დროს.
მსოფლიოში მისი ბუმია - რა არის წიწიბურას ჩაი და 6 მთავარი მიზეზი, თუ რატომ უნდა დალიოთ ის
B6, C, B1, B9 ... ლეღვის სასარგებლო თვისებები: ხილი, რომელიც ჯანმრთელობასა და ახალგაზრდობას მოგანიჭებთ
ახალგაზრდა კაკალი შეიცავს:
• ვიტამინები A, PP, E, K;
• ბუნებრივი ანტიბიოტიკი ჯუღლონი;
• ორგანული მჟავები;
• ცილები;
• ქინონები;
• პოლიფენოლები;
• მიკროელემენტები: კალციუმი, მანგანუმი, მაგნიუმი, რკინა და სხვა.
მწვანე კაკლის გამოყენება ხალხურ მედიცინაში
შინაგანი ორგანოების დაავადებების ერთ-ერთი გავრცელებული მიზეზი არის ანთებითი პროცესები. კაკლის პოლიფენოლები, ნაწლავის ბაქტერიების გავლენით, გარდაიქმნება ნაერთებად, რომლებიც იცავს ქსოვილებს განადგურებისგან, ხოლო ამინომჟავები და მაგნიუმი იწვევს უჯრედების რეგენერაციის პროცესებს. ეს თვისებები გამოიყენება სახსრების დაავადებების, ტუბერკულოზისა და კანის ანთების დროს.
ახალგაზრდა კაკლის ნაყენი ამცირებს სისხლში შაქრის დონეს და ხელს უშლის დიაბეტის განვითარების რისკს. ეს ეფექტი განპირობებულია მანგანუმის და თუთიის მაღალი შემცველობით, რაც ხელს უწყობს ინსულინის სინთეზისა და გლუკოზის მეტაბოლიზმის ნორმალიზებას.
მწვანე კაკლის ნაყენის რეცეპტები არყით და ალკოჰოლით
ნაყენის მომზადება შესაძლებელია ორი გზით - არყით და სპირტით. ორივე შემთხვევაში ლიტრიან ქილაში
დაგჭირდებათ 25-30 ახლად დაკრეფილი კაკალი.
1. კარგად ჩამოიბანეთ ხილი.
2. დაჭერით კაკალი 0,5 მმ სისქის ნაჭრებად.
3. ლიტრიანი ქილის ერთი მესამედი შეავსეთ კაკლით
4. კონტეინერი ბოლომდე შეავსეთ არყით.
5. შეინახეთ ბნელ ადგილას ოთახის ტემპერატურაზე ორი კვირის განმავლობაში.
6. გადაწურეთ და შეინახეთ მჭიდროდ დახურულ კონტეინერში.