სახის კანი ორგანიზმის საერთო ჯანმრთელობის ერთ-ერთი მთავარი მაჩვენებელია და რასაც ვჭამთ, პირდაპირ აისახება მის მდგომარეობაზე.
თევზი, განსაკუთრებით ცხიმიანი სახეობა, შეიცავს ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას, რომელთაც შეუძლიათ გააუმჯობესონ კანის მდგომარეობა, გახადონ ის უფრო გლუვი, დატენიანებული და ბზინვარე.
ამ ბლოგში განვიხილავთ, თუ რა გავლენას ახდენს თევზის ჩართვა ყოველდღიური კვების რაციონში სახის კანზე და რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ იგი შესამჩნევი ეფექტის მისაღწევად.
როგორი თევზია სასარგებლო კანისთვის?
ცხიმიანი თევზი, როგორიცაა ორაგული, სკუმბრია, სარდინი, სიომგა და თინუსი, რომელიც მდიდარია კანისთვის საჭირო სასარგებლო ნივთიერებებით, მათ შორის:
- ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები;
- ვიტამინი D;
- თუთია;
- ცილები და ამინომჟავები.
როგორ მოქმედებს თევზი კანის მდგომარეობაზე?
- თევზის, მაგალითად ორაგულის რეგულარული მოხმარება ამცირებს ანთებას და გაღიზიანებას კანზე. ომეგა -3 ცხიმოვან მჟავებს აქვთ ძლიერი ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. მცირდება სიწითლე და გაღიზიანება, ასევე ხელს უწყობს აკნეს და ეგზემის განვითარების რისკის თავიდან აცილებას.
- ომეგა -3-ით განსაკუთრებით მდიდარი ნორვეგიული ორაგულია, რომელიც მთელს მსოფლიოშია აღიარებული. ეს თევზი შეგიძლიათ ნახოთ ქართული ბრენდის - „ოკეანე“-ს ასორტიმენტში, რომელიც სწორედ ნორვეგიული თევზეულის ნედლეულით მარაგდება.
- ორაგული ხელს უწყობს კანის ღრმა დატენიანებას. კანის უჯრედებს სჭირდებათ კარგი დატენიანება სიმკვრივისა და ელასტიკურობის შესანარჩუნებლად. ომეგა -3 მჟავები ხელს უწყობს უჯრედებში ტენიანობის შენარჩუნებას, ხელს უშლის სიმშრალეს, აქერცვლას და ნაოჭების ადრეულ გაჩენას.
- ჯანსაღი ბზინვარება და კანის თანაბარი ელფერი. თქვენს დიეტაში ცხიმიანი თევზის რეგულარული ჩართვა ხელს უწყობს სისხლის მიმოქცევის გაუმჯობესებას, რაც ხელს უწყობს ჟანგბადისა და საკვები ნივთიერებების მიწოდებას კანის უჯრედებში. შედეგად კანი ხდება უფრო სუფთა, ბზინვარე და გლუვი.
- დაცვა დაზიანებისგან. თევზი, მაღალი ანტიოქსიდანტების შემცველობის გამო, ეხმარება ებრძვის კანის დაზიანებას, რომელიც გამოწვეულია მზის ზემოქმედებით და გარემოს დაბინძურებით. ვიტამინი D ასევე იცავს ულტრაიისფერი გამოსხივებისგან, ამცირებს კანის ნაადრევი დაბერების რისკს.
რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი კანის გასაუმჯობესებლად?
კანის მდგომარეობის შესამჩნევი გაუმჯობესების მისაღწევად რეკომენდებულია რაციონში თევზის ჩართვა კვირაში 2-3-ჯერ. ეს არის ოპტიმალური რაოდენობა ორგანიზმის გადატვირთვის გარეშე საჭირო საკვები ნივთიერებების მისაღებად. ამ შემთხვევაში უპირატესობა უნდა მიენიჭოს ომეგა-3 მჟავებით მდიდარ ცხიმოვან თევზს, როგორიცაა ორაგული, კალმახი, სკუმბრია, ნორვეგიული ორაგული ან სარდინი.
ნორვეგიული ორაგულის მუცელი (სიომგა) ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო და გემრიელი ნაწილია, რომელიც მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით. ამ ნაწილის ცხიმიანობა განსაკუთრებით სასარგებლოა ორგანიზმისთვის, რადგან ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და ტვინის ფუნქციონირებას.
ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები – ამ მნიშვნელოვან ცხიმებს ორგანიზმი ვერ გამოიმუშავებს და მათი მიღება აუცილებელია საკვებიდან. ნორვეგიული ორაგული ერთ-ერთი საუკეთესო წყაროა ომეგა-3-ისთვის, რაც ამცირებს ანთებას, ეხმარება კანის ტენიანობის შენარჩუნებას და იცავს ულტრაიისფერი სხივებისგან.
- ნორვეგიული ორაგული დიდი რაოდენობითა შეიცავს ცილებს, რომლებიც აუცილებელია კუნთებისა და ქსოვილების აღდგენისთვის. ასევე, მასში არის კოლაგენი, რომელიც ეხმარება კანს ელასტიკურობის შენარჩუნებაში.
- ნორვეგიული ორაგულის მუცელში უხვადაა ვიტამინი D, რომელიც აძლიერებს ძვლებს და აუმჯობესებს იმუნურ სისტემას, ასევე კალიუმსა და სელენს, რომლებიც ორგანიზმისთვის მნიშვნელოვან ფუნქციებს ასრულებენ.
- ვეგეტარიანელებისთვის ან მათთვის, ვინც არ მიირთმევს თევზს, ალტერნატივა არის ომეგა -3 დანამატები, რომლებიც დაფუძნებულია მცენარეულ წყაროებზე, როგორიცაა სელის ზეთი ან წყალმცენარეების ზეთი.
დამატებითი რჩევები
- მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ თევზის გარდა კანის მდგომარეობაზე გავლენას ახდენს ზოგადი კვება და ცხოვრების წესი. მაქსიმალური ეფექტისთვის რეკომენდებულია თევზთან ერთად მიიღოთ ახალი ბოსტნეული, ხილი და საკმარისი რაოდენობით წყალი.
- მოერიდეთ შემწვარი თევზის ჭამას, რადგან შემწვარი ზეთი და ცხიმები შეიძლება საზიანო იყოს კანისთვის. უპირატესობა მიანიჭეთ გამომცხვარ, ორთქლზე ან გრილზე მოხარშულ თევზს.
გახსოვდეთ, რომ თქვენი კანის შესამჩნევი გაუმჯობესება არ მოხდება ერთ ღამეში. როგორც წესი, ხილული ეფექტისთვის თევზის რეგულარულ მოხმარებას რამდენიმე კვირიდან ერთ თვემდე დასჭირდება.
NS