ექიმი-რეპროდუქტოლოგი მანანა მგალობლიშვილი გადაცემაში"შუადღე" ჯანსაღი სმუზის რეცეპტს გვიზიარებს.
ინგრედიენტები კივის სმუზისთვის:
- 3 ცალი კივი;
- 2 ცალი ფორთოხალი;
- 1 ცალი გრეიპფრუტი;
- ნახევარი ლიმონი.

წყარო: gemrielia.ge
რატომაა სასარგებლო კივი?
კივი არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ ძალიან სასარგებლო ხილია ჯანმრთელობისთვის. მისი სარგებელი უკავშირდება მაღალ საკვებ ღირებულებას, ვიტამინების, მინერალებისა და ანტიოქსიდანტების შემცველობას. აი, რამდენიმე მიზეზი, თუ რატომ არის კივი სასარგებლო:
- 🥝 ვიტამინ C-ის მაღალი შემცველობა
კივი ვიტამინ C-ის ერთ-ერთი უხვი ბუნებრივი წყაროა — ერთ ცალ კივიში შეიძლება დღიური დოზის 100%-ზე მეტი იყოს. აძლიერებს იმუნიტეტს, ეხმარება ინფექციებთან ბრძოლაში და ამცირებს ანთებით პროცესებს.
- 🥝 აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას
შეიცავს ფერმენტ აქტინიდინს, რომელიც ეხმარება ცილების დაშლას და საჭმლის უკეთ მონელებას. ასევე მდიდარია ბოჭკოებით (უჯრედისით), რაც აჩქარებს ნაწლავთა მოძრაობას და აფერხებს ყაბზობას.
- 🥝კარგია გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობისთვის
კივის მიღება ეხმარება ქოლესტერინის დონის შემცირებას, ამცირებს არტერიულ წნევას და აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას. შეიცავს კალიუმს და ანტიოქსიდანტებს, რაც დადებითად მოქმედებს გულზე.
- 🥝 იცავს კანს და ანელებს დაბერებას
ანტიოქსიდანტები (როგორიცაა ვიტამინი C, E და პოლიფენოლები) იცავენ კანის უჯრედებს გარემოს მავნე ზემოქმედებისგან და ხელს უშლიან ნაადრევ დაბერებას.
- 🥝 იცავს თვალის ჯანმრთელობას
კივი შეიცავს ლუტეინსა და ზეაქსანტინს - ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც იცავს თვალის ბადურას და ამცირებს ასაკთან დაკავშირებული მაკულარული დეგენერაციის რისკს.
- 🥝ჰორმონალური ბალანსი და რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
კივი შეიცავს ფოლიუმის მჟავას, რომელიც აუცილებელია მენსტრუალური ციკლის რეგულირებისა და რეპროდუქციული სისტემის ჯანმრთელობისთვის. ფოლიუმის მჟავა განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ორსულობის დაგეგმვისას და ორსულობის დროს — ამცირებს ნაყოფის ნერვული მილის დეფექტების რისკს.
- 🥝გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების პრევენცია
ქალებს 40+ ასაკში ეზრდებათ გულის დაავადებების რისკი. კივი კი:
- ამცირებს ქოლესტერინს;
- აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას;
- ამცირებს არტერიულ წნევას;
- იცავს გულის კუნთს
უმჯობესია კივი დილით ან მსუბუქი კვების შემდეგ მიიღოთ. შეიძლება ჭამის წინ მშიერ კუჭზეც, თუმცა ჭარბად მიღებისას კივმა შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის გაღიზიანება მჟავიანობის გამო.