"ცხელ ჩაიში ლიმონის მოთავსება არ შეიძლება!" - მითითება სურსათის უვნებლობის ექსპერტისგან, ირაკლი არაბულისგან - Marao

"ცხელ ჩაიში ლიმონის მოთავსება არ შეიძლება!" - მითითება სურსათის უვნებლობის ექსპერტისგან, ირაკლი არაბულისგან

2025-10-09 14:41:09+04:00

თემაა: „რატომ არ უნდა ჩავაგდოთ ლიმონი ცხელ ჩაიში?“    

ვიდეოში გაჩვენებთ:

  • რა რეაქცია ხდება ცხელ ჩაისა და ლიმონს შორის?
  • რატომ კარგავს ჩაი თავის „სასარგებლო ძალას"?
  • როგორ უნდა მიირთვათ ლიმონი სწორად, რომ ნამდვილად მოგიტანოთ სარგებელი?

წერს სოციალურ ქსელში სურსათის უვნებლობის ექსპერტი, ირაკლი არაბული და ვიდეოს აქვეყნებს, სადაც განმარტავს, რატომ უნდა ვთქვათ უარი ცხელ ჩაიში ლიმონის მოთავსებაზე: 

  • "ასე ყველი შეგიძლიათ რამდენიმე თვე შეინახოთ" - ანა მიქაძის მარტივი რჩევა ყველის სწორად შენახვისთვის

"თუ ცხელ ჩაიში ლიმონს ათავსებთ, იცოდეთ, რომ არასწორად იქცევით. ალბათ, ყველას უყვარს ცხელი ჩაი ლიმონით. თუ ლიმონს ჩაიში მისი დასხმისთანავე ათავსებთ, არასწორია. 

მაღალ ტემპერატურაზე კვდება ლიმონის სასარგებლო თვისებები და ვიღებთ პროდუქტს, რომელიც აღარ არის სასარგებლო ადამიანისთვის. უმჯობესია, ლიმონი ჩაიში მოვათავსოთ გაგრილების შემდეგ", - განმარტავს ის. 

ჩიას თეს­ლის შე­სა­ხებ მრა­ვა­ლი კვლე­ვა არ­სე­ბობს, მათ­გან ერთ-ერ­თმა, რო­მე­ლიც 2012 წელს Journal of Nutrition-ში გა­მოქ­ვეყ­ნდა, აჩ­ვე­ნა, რომ ჩიას თესლში არ­სე­ბუ­ლი ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბი ხელს უწყობს ქო­ლეს­ტე­რი­ნის შემ­ცი­რე­ბას, რაც ამ­ცი­რებს გუ­ლის და­ა­ვა­დე­ბე­ბის რისკს. 2017 წლის კვლე­ვამ (European Journal of Clinical Nutrition) კი აჩ­ვე­ნა, რომ ჩიას თეს­ლი ანე­ლებს ნახ­შირ­წყლე­ბის შე­წო­ვას, რაც ხელს უწყობს სის­ხლში შაქ­რის დო­ნის სტა­ბი­ლი­ზა­ცი­ას და შე­იძ­ლე­ბა სა­სარ­გებ­ლო იყოს შაქ­რი­ა­ნი დი­ა­ბე­ტის მქო­ნე ადა­მი­ა­ნე­ბის­თვის.

  • წიწაკა ქილებში - ნინო კვაჭანტირაძის რეცეპტი, რომელსაც ათასობით ნახვა აქვს

ჩიას ყვე­ლა­ზე ხში­რად იყე­ნე­ბენ ასე­ვე წო­ნა­ში და­საკ­ლე­ბად. კვლე­ვე­ბით დას­ტურ­დე­ბა, რომ რომ ჩიას თეს­ლის რე­გუ­ლა­რუ­ლი მოხ­მა­რე­ბა ზრდის საკ­ვე­ბის მო­ნე­ლე­ბის პრო­ცესს და ნივ­თი­ე­რე­ბა­თა ცვლას (მე­ტა­ბო­ლიზმს). თუმ­ცა, გა­და­ჭარ­ბე­ბულ­მა მი­ღე­ბამ შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­იწ­ვი­ოს შე­ბე­რი­ლო­ბა ან ყაბ­ზო­ბა.

ჩიას ყვე­ლა­ზე ხში­რად იყე­ნე­ბენ ასე­ვე წო­ნა­ში და­საკ­ლე­ბად. კვლე­ვე­ბით დას­ტურ­დე­ბა, რომ რომ ჩიას თეს­ლის რე­გუ­ლა­რუ­ლი მოხ­მა­რე­ბა ზრდის საკ­ვე­ბის მო­ნე­ლე­ბის პრო­ცესს და ნივ­თი­ე­რე­ბა­თა ცვლას (მე­ტა­ბო­ლიზმს). თუმ­ცა, გა­და­ჭარ­ბე­ბულ­მა მი­ღე­ბამ შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­იწ­ვი­ოს შე­ბე­რი­ლო­ბა ან ყაბ­ზო­ბა.

ლაშა უჩა­ვას რეკომენდაცია

- ჩიას თეს­ლი ნამ­დვი­ლად სა­სარ­გებ­ლო და მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი პრო­დუქ­ტია ჩვე­ნი ორ­გა­ნიზ­მის­თვის, რად­გან ის შე­იც­ვას მთელ რიგ ვი­ტა­მი­ნებ­სა და მი­ნე­რა­ლებს: ომე­გა 3 ცხი­მო­ვან მჟა­ვებს, რა­ზეც გა­სუ­ლი თვე­ში ძა­ლი­ან სა­ინ­ტე­რე­სო კვლე­ვე­ბი გა­მოქ­ვეყ­ნდა. აღ­მოჩ­ნდა, რომ ის ნამ­დვი­ლად დიდი სარ­გებ­ლის მომ­ტა­ნია გულ-სის­ხლძარ­ღვთა და იმუ­ნუ­რი სის­ტე­მე­ბის­თვის. 

წაიკითხეთ სრულად