თემაა: „რატომ არ უნდა ჩავაგდოთ ლიმონი ცხელ ჩაიში?“
ვიდეოში გაჩვენებთ:
- რა რეაქცია ხდება ცხელ ჩაისა და ლიმონს შორის?
- რატომ კარგავს ჩაი თავის „სასარგებლო ძალას"?
- როგორ უნდა მიირთვათ ლიმონი სწორად, რომ ნამდვილად მოგიტანოთ სარგებელი?
წერს სოციალურ ქსელში სურსათის უვნებლობის ექსპერტი, ირაკლი არაბული და ვიდეოს აქვეყნებს, სადაც განმარტავს, რატომ უნდა ვთქვათ უარი ცხელ ჩაიში ლიმონის მოთავსებაზე:
"თუ ცხელ ჩაიში ლიმონს ათავსებთ, იცოდეთ, რომ არასწორად იქცევით. ალბათ, ყველას უყვარს ცხელი ჩაი ლიმონით. თუ ლიმონს ჩაიში მისი დასხმისთანავე ათავსებთ, არასწორია.
მაღალ ტემპერატურაზე კვდება ლიმონის სასარგებლო თვისებები და ვიღებთ პროდუქტს, რომელიც აღარ არის სასარგებლო ადამიანისთვის. უმჯობესია, ლიმონი ჩაიში მოვათავსოთ გაგრილების შემდეგ", - განმარტავს ის.
ჩიას თესლის შესახებ მრავალი კვლევა არსებობს, მათგან ერთ-ერთმა, რომელიც 2012 წელს Journal of Nutrition-ში გამოქვეყნდა, აჩვენა, რომ ჩიას თესლში არსებული ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები ხელს უწყობს ქოლესტერინის შემცირებას, რაც ამცირებს გულის დაავადებების რისკს. 2017 წლის კვლევამ (European Journal of Clinical Nutrition) კი აჩვენა, რომ ჩიას თესლი ანელებს ნახშირწყლების შეწოვას, რაც ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის სტაბილიზაციას და შეიძლება სასარგებლო იყოს შაქრიანი დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის.
ჩიას ყველაზე ხშირად იყენებენ ასევე წონაში დასაკლებად. კვლევებით დასტურდება, რომ რომ ჩიას თესლის რეგულარული მოხმარება ზრდის საკვების მონელების პროცესს და ნივთიერებათა ცვლას (მეტაბოლიზმს). თუმცა, გადაჭარბებულმა მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს შებერილობა ან ყაბზობა.
ჩიას ყველაზე ხშირად იყენებენ ასევე წონაში დასაკლებად. კვლევებით დასტურდება, რომ რომ ჩიას თესლის რეგულარული მოხმარება ზრდის საკვების მონელების პროცესს და ნივთიერებათა ცვლას (მეტაბოლიზმს). თუმცა, გადაჭარბებულმა მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს შებერილობა ან ყაბზობა.
ლაშა უჩავას რეკომენდაცია
- ჩიას თესლი ნამდვილად სასარგებლო და მნიშვნელოვანი პროდუქტია ჩვენი ორგანიზმისთვის, რადგან ის შეიცვას მთელ რიგ ვიტამინებსა და მინერალებს: ომეგა 3 ცხიმოვან მჟავებს, რაზეც გასული თვეში ძალიან საინტერესო კვლევები გამოქვეყნდა. აღმოჩნდა, რომ ის ნამდვილად დიდი სარგებლის მომტანია გულ-სისხლძარღვთა და იმუნური სისტემებისთვის.
წაიკითხეთ სრულად