Pringles-ის ჩიფსებს უშვებს კომპანია, რომელიც ერთხელ, დიდ ბრიტანეთში, მაღალი გადასახადების გამო ამტკიცებდა, რომ მის პროდუქტში კარტოფილის შემცველობა იმდენად დაბალია, რომ ტექნიკური თვალსაზრისით, ეს კარტოფილის ჩიფსები სულაც არ არის.
რა არის სინამდვილეში ჩიფსები?
თავდაპირველად, ფაბრიკაში ქმნიან ბრინჯის, ხორბლის, კარტოფილის ფანტელისა და სიმინდის სუსპენზიას და სპეციალურ ფორმებს პრესავენ. შემდეგ ნივთიერებისგან სპეციალური დანადგარით ქმნიან ულტრათხელ ფურცლებს.
ამ ფორმებს მდუღარე ზეთში ათავსებენ, აშრობენ და ასხამენ ფქვილისმაგვარ არომატიზატორებს, ფუთავენ და მზა პროდუქცია ხვდება დახლებზე, სადაც მომხმარებელი მას ეჭვგარეშე ყიდულობს.
ყველაზე საშიში კომპონენტი კი ჩიფსებში გადამუშავების შედეგად მიღებული ინგრედიენტი აკრილამიდია.
აკრილამიდი
აკრილამიდი - ნივთიერება, რომელიც იწვევს კიბოს და ორგანიზმზე ძლიერ ნეიროტოქსიკურ ზემოქმედებას ახდენს. მას შეიცავს ნახშირწყლოვანი პროდუქტები, რომელიც მაღალ ტემპერატურაზეა დამზადებული.
კარტოფილის ჩიფსები დიდი ოდენობით ამ ნივთიერებას შეიცავს. კალიფორნიელი სპეციალისტების გამოთვლით, ჩიფსების თანამედროვე წარმოებაში მისი შემცველობა ნორმას 39-910-ჯერ აღემატება.
თუ გსურთ, იყოთ დარწმუნებული იმაში, რომ ნორმალურ პროდუქტებს მოიხმართ, მიიღეთ მინიმალურად თერმული გადამუშავებული ან უმი საკვები.