ალბათ, ყველას გვყავს ერთი ნაცნობი მაინც, რომელიც ყოველ ორშაბათს დიეტას იწყებს, მაგრამ ეს ორშაბათი არასდროს დგება. შეიძლება ამ სიტუაციაში თქვენც აღმოჩენილხართ და დამეთანხმებით, რომ დიეტის დაცვა მარტივი საქმე ნამდვილად არაა. თუმცა ყველაფრიდან შეიძლება გამოსავლის მოძებნა და კრიტიკული სიტუაცია არ არსებობს. თუ მოინდომებთ, აღმოაჩენთ, რომ დიეტის დაცვა სულაც არაა ისეთი რთული, როგორც მის დაწყებამდე ან პირველ დღეებში წარმოგედგინათ. ამის თქმის საფუძველს ტრენერებისა და დიეტოლოგების ის რჩევები მოგცემთ, რომელსაც ახლა ჩვენ გთავაზობთ.
სხეულის სასურველი ფორმები რომ გქონდეთ, ყოველთვის ისაუზმეთ, დღის განმავლობაში ხშირ-ხშირად და ცოტა მიირთვით. სასურველია, რომ ყოველდღე ერთსა და იმავე დროს მიირთვათ საკვები, მიიღეთ ბევრი სითხე და კვირის განმავლობაში ერთხელ მაინც მოიწყვეთ მწვანე დღე, როდესაც სულ მწვანე საკვებს მიირთმევთ. სასურველია თუ ჩვეულებრივ მარილს ჰიმალაის მარილით ჩაანაცვლებთმ, რადგან ის ორგანიზმში წყალს არ აკავებს.
დიეტის მთავარი პრობლემა არის ის, რომ ხშირად ამ დროს საკვების შეზღუდვა არასწორი ფორმით ხდება და ეს პროცესი ჯანმრთელობისთვის საზიანო ხდება. სწორედ ამიტომ აუცილებელია, რომ ზედმიწევნით დაიცვათ ტრენერის ან დიეტოლოგის მიერ მოცემული წესები. დღიური რაციონი და კალორიები რაოდენობა ინდივიდუალურია, თუმცა არსებობს ზოგადი მაჩვენებლებიც.
როგორც ცნობილი ტრენერი გიორგი რუსია განმარტავს, როდესაც წონის კლებაა მიზანი, სასურველი წონა უნდა გავამრავლოთ 2-2,5-ზე და ამ რაოდენობის ცილა მივიღოთ დღის განმავლობაში. მისაღები ნახშირწყლების რაოდენობა რომ გავარკვიოთ, ასევე სასურველი წონა უნდა გავამრავლოთ 2-ზე.
„მისაღები ცხიმების რაოდენობა ძალიან ინდივიდუალურია, თუმცა ერთი აუცილებელი პირობა ისაა, რომ ცხიმი უნდა იყოს მცენარეული. ეს არის თხილი, ნუში, ზეთისხილი, ზეითუნისა და სელის ზეთი და შავი შოკოლადი. ნახშირწყლები ორად იყოფა: მარტივი და რთული ნახშირწყლები. მარტივი არის ტკბილეული და ცომეული, რომლის ჭამაც არ შეიძლება. რთული ნახშირწყლებია ბრინჯი, წიწიბურა, მოხარშული კარტოფილი, ჰერკულესი, ხილი და ბოსტნეული. ხილს დღის პირველ ნახევარში ვიღებთ. უმჯობესია მივიღოთ მარტივი ხილით, როგორიცაა მწვანე ვაშლი, ფორთოხალი, გრეიფრუტი, კივი. ბოსტნეული კი დღის განმავლობაში ყველა კვებაზე უნდა მივიღოთ, რადგან კუჭის მოქმედებას აძლიერებს. რეკომედირებული ცილები არის ქათმის ფილე, ინდაურის ფილე, საქონლის ხორცი, თევზი და კვერცხი. მცენარეული ცილები კი ასე გამოიყურება: სოიო, ოსპი და ლობიო. დღის განმავლობაში ერთხელ აუცილებელია თევზის მიღება, რადგან ის შეიცავს ომეგა 3-ს,“ - განმარტავს გიორგი რუსია.
ადამიანის ორგანიზმი ინდაურის ცილას უფრო ადვილად ითვისებს, ვიდრე სხვა ხორცისას. მაგნიუმი, კალიუმი, ფოსფორი, რკინა და სელენი არის ის მინერალები რომლების ხასიათდება ანტიოქსიდანტური მახასიათებლებით. ინდაურის ხორცი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რაც შესაბამისად აძლიერებს ჩვენს იმუნიტეტს. საქართველოში ინდაურის ხორცპროდუქტები „ელპოზოს“ ინდაურის ხაზით არის ხელმისაწვდომი. ის შეიცავს დიდი რაოდენობით ფოსფორს, რკინას, თუთიასა და იოდს.
თხის რძე ძროხის რძესთან შედარებით გაცილებით მარტივად გადამუშავდება, რაც ასევე მნიშვნელოვანია მათთვის, ვისაც ჭარბ წონასთან დაკავშირებული პრობლემები აწუხებს. თხის ყველი სხვა ყველებთან შედარებით მეტად ანაყრებს, იგი უნიკალურ ცხიმოვან მჟავებს შეიცავს, რაც ასოცირდება უამრავ სარგებელთან ჯანმრთელობისათვის. მათ შორის ერთ-ერთი თვისება ის არის, რომ ამცირებს შიმშილს. კვლევის მიხედვით, ხალხი ვინც მიირთმეევს თხის ყველს საუზმედ გაცილებით ნაკლებად განიცდიან შიმშილის გრძნობას დღის განმავლობაში, მათთან შედარებით ვინც საუზმეზე ძროხის რძისგან დამზადებულ ყველს მიირთმევს, რაც წონაში კლების გასაღებს წარმოადგენს.
16-17 საათამდე შეგიძლიათ მიირთვათ ხილი. სასურველია ის იყოს ცალკე ულუფად და არა რომელიმე კვებასთან ერთად.
ნანიკო მღებრიშვილი