კუნთოვანი ბოჭკოების ზრდისათვის აუცილებელია ცილები და ამინომჟავები. არსებობს პროდუქტები, რომლებიც გარდა იმისა, რომ ადვილად შესათვისებელ საკვებს წარმოადგენს, აუცილებელია კუნთოვანი მასის, ორგანიზმის გამძლეობისა და ძალის ზრდისათვის.
ერთ-ერთი საყურადღებო ფაქტორია პროტეინის შეთვისების დონეც სხვადასხვა პროდუქტიდან. ამის შესაფასებლად გამოიყენება კოეფიციენტი - PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score).
ის გვატყობინებს, რამდენად სრულფასოვნად ხდება ორგანიზმის გაჯერება საჭირო ნივთიერებებით. ყველაზე მაღალი მაჩვენებელი არის 1. ამ კოეფიციენტის მქონე საკვები იდეალურია კუნთოვანი მასის გასაზრდელად, თუმცა ასეთი პროდუქტების მიღება სპორტული აქტივობის გარეშე, რა თქმა უნდა, უეფექტოა.
კუნთოვანი მასის ზრდისათვის საუკეთესოა კვერცხი და რძე.
რძე – 100 გრამი ძროხის რძე (1%-ანი ცხიმიანობის) შეიცავს 3 გრამზე მეტ ცილას და 43 კკალ-ს. მისი შეთვისების კოეფიციენტია -1. რძე ხელს უწყობს კუნთოვანი მასის აღდგენას, აძლიერებს ცილის სინთეზს. მეცნიერული კვლევით დადასტურებულია, რომ ძროხის ახალმოწველილი ნატურალური რძე 80%-ით. გაგრძელება