ნუტრიენტების სამყაროში ყველაფერი ისეა, როგორც ჰოლივუდში: არსებობენ პირველი სიდიდის ვარსკვლავები, როგორიცაა ცნობილი ვიტამინები C, B, E და არიან მოკრძალებული "ნაცრისფერი კარდინალები", რომლებზეც მართლაც ყველაფერი ეყრდნობა. ნაკლებად ცნობილ გმირებს შორის, რა თქმა უნდა, არის სკვალენი. ამ გასაოცარ ქიმიურ ნაერთს, თუნდაც მიკროსკოპული რაოდენობით, შეუძლია ნამდვილი სასწაულების მოხდენა. საიდან მოდის სკალენი, რისთვის არის ის და რომელ საკვებში უნდა ვეძებოთ?
სკალენის რეკორდული რაოდენობა (8%) გვხვდება ამარანტის ზეთში, მცენარეულ კულტურაში, რომელიც კარგად არის ცნობილი მათთვის, ვინც უგლუტენო დიეტას იცავს. აცტეკები და ინკები ადიდებდნენ ამარანტს, ის კარგად იყო ცნობილი ძველი რუსეთის ტერიტორიაზე.
ბიოქიმიური თვალსაზრისით, სკალენი არის ბუნებრივი უჯერი ნახშირწყალბადი, მაგრამ წყალბადის ატომები აუცილებელია მისი სტაბილური მდგომარეობისთვის. მოგეხსენებათ, ადამიანი 80% წყლისგან შედგება და სწორედ მასთან რეაგირებს სკალენი, გამოყოფს ჟანგბადს და აჯერებს უჯრედებს. ამიტომ სკვალენს ხშირად „ჟანგბადის ვიტამინს“ უწოდებენ.
სკალენის ნორმალური კონცენტრაცია ადამიანის სისხლში, რომელიც მეცნიერებმა აღიარეს, არის 250 ნაწილი მილიარდზე, ანუ 250 ნანოგრამი მილილიტრზე. სკალენი სინთეზირდება ღვიძლში და გამოიყოფა კანის სეკრეციით, რაც უზრუნველყოფს ბუნებრივი ჰიდროლიპიდური მანტიის დამცავ და სადეზინფექციო ეფექტს. ამავდროულად, სკალენი საოცრად მდგრადია წყლისა და სარეცხი საშუალებების მიმართ - მაგალითად, სამეცნიერო ლაბორატორიების თანამშრომლების თითის ანაბეჭდებიც კი, რომლებიც, მოგეხსენებათ, ხელების ჰიგიენას დიდ ყურადღებას აქცევენ, აძლევენ დადებით ტესტს სკალენზე.
ორგანიზმისთვის სკალენის სასარგებლო თვისებების შემდგომ კვლევებში დადასტურდა, რომ ეს ნივთიერება არის A ვიტამინის ერთ-ერთი წარმოებული, რომელიც ქოლესტეროლთან ურთიერთქმედებისას ხელს უწყობს D ვიტამინის ბუნებრივ სინთეზს და აუმჯობესებს სხვა ვიტამინებისა და ვიტამინების ტრანსპორტირებას. ვიტამინის მსგავსი ნივთიერებები სხეულის "სიღრმემდე".
სკალენის შემცველი პროდუქტები:
- ბრინჯის ქატო
- ხორბალი
- ზეითუნის ზეთი
- თევზის ღვიძლი, განსაკუთრებით ზვიგენი
- კვერცხები
- ხორცი
- ცოცხალი საფუარი