მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ "სწორი" ჯანსაღი ცხიმი - კერძოდ, უჯერი ცხიმოვანი მჟავები - ხელს უწყობს სხეულში "გაქვავებული" ცხიმის დაშლას. უჯერი ცხიმების წყაროა ავოკადო, ზეითუნის ზეთი, თევზისა და ხორცის გარკვეული სახეობები და თხილი. ისინი წონაში დაკლებაშიც გვეხმარება.
სხეულის ზრდა და განვითარება, შინაგანი ორგანოების დაცვა, უჯრედის მემბრანების ელასტიკურობის მხარდაჭერა, საკვების ათვისებაში დახმარება - ყველა ამ ამოცანას შესანიშნავად ართმევს თავს... ცხიმი! ითვლება, რომ დაბალანსებულ დიეტაში მისი წილი შეიძლება იყოს 30%-მდე.
American Journal of Clinical Nutrition-ში გამოქვეყნებულმა კვლევამ დაადასტურა, რომ "ხარისხიანი" ცხიმოვანი მჟავები აძლიერებს მეტაბოლიზმს, მათი მონაწილეობით საკვები უკეთესად შეიწოვება. სწორი ცხიმის მუდმივი დოზირებით მიღებით, სხეული წყვეტს კონცენტრირებას მისი რეზერვების შექმნაზე. ვაშინგტონის უნივერსიტეტის მედიცინის სკოლის მეცნიერები განმარტავენ: დიეტური უჯერი ცხიმი ააქტიურებს სპეციალურ PPAR-alpha ცილას, რომელიც წვავს არსებულ ცხიმს მუცლის, ბარძაყის კანქვეშა მიდამოში და ხელს უშლის ცხიმის დაგროვებას ღვიძლში.
ჯანსაღი ცხიმის კიდევ ერთი საიდუმლო არსებობს. უჯერი ცხიმოვან მჟავებს აქვთ სისხლში შაქრის დონის სტაბილიზაციის შესაძლებლობა.

7 ცხიმოვანი საკვები წონაში დაკლებისთვის
- 100 გრ ღორის ხორცი - 2 გრ ჯანსაღი ცხიმი. კვლევებმა აჩვენა, რომ მჭლე ღორის ხორცის რეგულარული ზომიერი მოხმარება დადებითად მოქმედებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე. ის არის მონოუჯერი ცხიმების, კალიუმის და რკინის წყარო. ზოგიერთი დიეტოლოგი მიიჩნევს, რომ ეს ხორცი უფრო ჯანსაღია, ვიდრე ქათამი!
- თხილი: თხილი შესანიშნავია გულის უკმარისობისა და ინსულტის თავიდან აშორებაში. მათთვის, ვისაც წონის დაკლება სურს, ფიჭვის თხილი დიდი დახმარებაა პინოლეინის მჟავის შემცველობის გამო, რომელიც ხელს უწყობს შიმშილის დამხშობი ფერმენტების გამოყოფას. თხილი მდიდარია სპილენძით და მანგანუმით, რომლებიც მნიშვნელოვანია რკინის შეწოვისთვის და ძლიერი ძვლების ფორმირებისთვის, ფისტა წარმატებით ამცირებს სისხლში დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების.
- 10 მლ ზეითუნის ზეთი - ცხიმის ყველა სასარგებლო თვისება საუკეთესოდ არის შენარჩუნებული ზეითუნის და სელის ზეთებით. და თუ უკვე კარგად ვიცნობთ ზეითუნის ზეთის სასარგებლო თვისებებსა და გემოს, სამზარეულოში სელის ზეთი მაინც რაღაც ახლად აღიქმება. სელის ზეთს აქვს ანტიკარცინოგენული მოქმედება. სინათლეში და სიცხეში შეიძლება სწრაფად გაფუჭდეს, შეინახეთ მაცივარში!
- 10 გრ შავი შოკოლადი - სასარგებლოა მაღალი ხარისხის და ნატურალური შავი შოკოლადი, რომლის შემცველობა კაკაოს კარაქში არ არის 70%-ზე დაბალი. მეტი კაკაო ჩვეულებრივ ნიშნავს ნაკლებ შაქარს! მუქი შოკოლადში შემავალი ფლავონოიდები აუმჯობესებენ სისხლძარღვების კედლების გამტარობას და ხელს უწყობენ სისხლში აზოტის ოქსიდის გამომუშავებას.
- 5 გრამი არაქისის კარაქი - არაქისის კარაქი ძალიან კალორიულია, ამიტომ უნდა მიირთვათ უკიდურესი თავშეკავებით (არაუმეტეს 2 ჩაის კოვზი დღეში). მაგრამ გამოხატული ტკბილ-მარილიანი თხილის გემოს წყალობით, არაქისის კარაქის მცირე „შეხებაც“ დაამშვენებს კერძს და დაგეხმარებათ თავიდან აიცილოთ გულის დაავადება და II ტიპის დიაბეტი. მაქსიმალური სარგებლობისთვის აირჩიეთ ორგანული არაქისის კარაქი მარილის, შაქრის ან სიმინდის სიროფის გარეშე
- 100 გრ ცხვრის ხორცი - ახალგაზრდა ცხვრის ხორცი შეიცავს არა მხოლოდ მონოუჯერი ცხიმებს, არამედ ღირებულ აუცილებელ ალფა-ლინოლენის მჟავას, რომლის ნაკლებობის სიმპტომები, მათ შორის კუნთების სისუსტე და განწყობის ხშირი ცვლაა. ის არის ცილის, ვიტამინის B12, ნიაცინის, თუთიის და სელენის შესანიშნავი წყარო. ყველა ეს ნივთიერება განსაკუთრებით მნიშვნელოვანი ქალებისთვის, არა მხოლოდ ჯანმრთელობისთვის, არამედ კანისა და თმის სილამაზისთვის.