ნუ ჩაიტარებთ თვითმკურნალობას! ჩვენს სტატიებში ვაგროვებთ უახლეს სამეცნიერო მონაცემებს და ავტორიტეტული ჯანდაცვის ექსპერტების მოსაზრებებს. მაგრამ გახსოვდეთ: მხოლოდ ექიმს შეუძლია დიაგნოსტიკა და სწორი მკურნალობის დანიშვნა.
ცხოვრების მუდმივად აჩქარებული რიტმი იწვევს სხეულის გაზრდილ დატვირთვას: ფიზიკურსაც და ემოციურსაც. და მდგომარეობამ, როდესაც ადამიანი დიდი ხნის განმავლობაში არის დაძაბული, შეიძლება გამოიწვიოს ქრონიკული სტრესი.
თუ სტრესი მცირე რაოდენობითაც კი არის სასარგებლო, მაშინ მისი ხანგრძლივი ზემოქმედება, პირიქით, მნიშვნელოვნად ასუსტებს ენდოკრინულ და ნერვულ სისტემებს და მთლიანად ორგანიზმს, ამცირებს კონცენტრაციას, აუარესებს ზოგად კეთილდღეობას და იწვევს სერიოზულ დაავადებებს. გარდა ჰორმონებისა, სტრესულ მდგომარეობაში წარმოიქმნება თავისუფალი რადიკალები, რომლებიც აზიანებს უჯრედებს და იწვევს ნაადრევ დაბერებას.

ამრიგად, გაზრდილი სტრესის პერიოდში კვების შერჩევისას ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ამოცანაა დიეტის შევსება ფერმენტებით, ანტიოქსიდანტებით, ვიტამინებითა და მინერალებით მდიდარი საკვებით.
დამატებითი ენერგიის ძიებაში ბევრი შეცდომით ეყრდნობა მასტიმულირებელ საკვებს. ეს მოიცავს, კერძოდ, ყავას და ენერგეტიკულ სასმელებს. მიუხედავად იმისა, რომ მათში შემავალი კოფეინი, ტაურინი და L-კარნიტინი, როგორც ცნობილია, ეხმარება ადამიანს კონცენტრირებასა და განწყობის გაუმჯობესებაში დოფამინის გამომუშავების სტიმულირებით, მათი დიდი რაოდენობით მიღება, პირიქით, უარყოფითად მოქმედებს ნერვულ სისტემაზე, არღვევს ძილს და ზრდის შფოთვას.

კიდევ ერთი ცნობილი "სტიმულატორი" არის ალკოჰოლი. მიუხედავად გავრცელებული მოსაზრებისა, რომ დღეში ერთი ჭიქა ღვინო სასარგებლო გავლენას ახდენს ორგანიზმზე, ეხმარება დამშვიდებასა და მოდუნებას, არაერთი კვლევა საპირისპიროს ამტკიცებს. ალკოჰოლმა ნებისმიერ შემთხვევაში შეიძლება გამოიწვიოს უძილობა, სისხლში გლუკოზის მომატება და დეჰიდრატაცია. შედეგად, სტრესი არ ქრება, არამედ მხოლოდ უარესდება. გარდა ამისა, მაგალითად, წითელმა ღვინომ შეიძლება გამოიწვიოს ძლიერი თავის ტკივილი, რომელსაც თან ახლავს გულისრევა და სიწითლე.
სწორად შერჩეული და დაბალანსებული კვება არის გასაღები, რომელიც ორგანიზმს სტრესთან გამკლავებაში ეხმარება. დიეტის შედგენისას აუცილებლად მიაქციეთ ყურადღება B ვიტამინების შემცველ საკვებს (თხილი, პარკოსნები, კვერცხი, წიწიბურა), მაგნიუმი (გოგრის თესლი, შვრიის ფაფა, ისპანახი, ბანანი), ვიტამინი C (ბულგარული წიწაკა, ციტრუსის ხილი, კომბოსტო, მჟავე, მარწყვი და მოცხარი), ომეგა-3 (თევზი, ჩიას თესლი), პრობიოტიკებით მდიდარი ფერმენტირებული საკვები (იოგურტი ან კეფირი, მჟავე კომბოსტო, კიმჩი, ზოგიერთი სახეობის ყველი), მცენარეული ცხიმები (ზეითუნის ზეთი, ავოკადო, ზეთისხილი, ქოქოსი) და მცენარეული ჩაი.