საჭმლის მონელებას დიდი მნიშვნელობა აქვს საერთო ჯანმრთელობისთვის. საკვების თითოეული ნაჭერი უნდა დაიშალოს სხვადასხვა ნივთიერებად, რომელთა დამუშავებაც თქვენს ორგანიზმს შეუძლია, რათა ენერგიის ახალი წყაროები ჩამოაყალიბოს.
ნებისმიერი დიეტა კუჭისთვის შედგება მარტივი წესებისგან, რომლებიც შექმნილია საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის ცხოვრების გასაადვილებლად. ყველაფერი პირის ღრუდან იწყება – როგორც კი საკვები ხვდება პირში, იწყება ღეჭვა; ნერვული სისტემა იწყებს პროცესს, რომელიც ამზადებს მთელ ორგანიზმს საჭმლის მონელებისთვის. ფერმენტები წარმოიქმნება საკვების დაშლის პროცესში, ხოლო კუჭი გამოჰყოფს წვენს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტისთვის. საჭმლის მონელების პროცესი გულისხმობს საკვების კუჭის წვენთან შერევას კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის გავლით და დიდი საკვების მოლეკულების წვრილ მოლეკულებად დაშლას.
თქვენ შეგიძლიათ გააუმჯობესოთ საჭმლის მონელების პროცესი თქვენს დიეტაში „სწორი“ საკვების დამატებით. ჯანსაღი დიეტის ერთ-ერთი მთავარი ფაქტორია ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა. ხილი და ბოსტნეული აწვდის ორგანიზმს დიეტურ ბოჭკოებს, რომლებიც ასუფთავებს ნაწლავებს. ისინი ასევე ამდიდრებს ორგანიზმს ბუნებრივი ფერმენტებითაც.
კუჭის დიეტაში ბოჭკოების შემცველი საკვების არსებობის გამო შეგიძლიათ გათავისუფლდეთ ქრონიკული ყაბზობის, გულის კორონარული დაავადების, ბუასილისა და დიაბეტისგან. კუჭისთვის ასეთი დიეტის დამატებითი სარგებელი არის კიბოს რისკის შემცირება, ქოლესტერინის დაქვეითება, გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომისგან თავის დაღწევა. ბროკოლი, ლობიო და ოსპი, ვაშლი, მსხალი და კენკრა ასევე მდიდარია ბოჭკოებით.
ჭამის დროს დაღეჭეთ საკვები ნელა, არ აჩქარდეთ. როდესაც ძალიან სწრაფად იკვებებით, მეტ ჰაერს უშვებთ მუცელში, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ხახუნის შეგრძნება და გაზები. ღეჭვა ნერვულ სისტემას მონელების პროცესის დაწყების სიგნალს აძლევს. ამიტომ რაც უფრო დიდხანს ღეჭავთ, მით მეტი საჭმლის მომნელებელ წვენს გამოიმუშავებს თქვენი ორგანიზმი.
ასე გამოიყურება იმ პროდუქტების სია, რომელთა მიღებაც დაგეხმარებათ ჯანსაღად და ეკონომიურად კვებაში
ვჭამთ ტკბილეულს და ვიკლებთ წონაში - 5 სუპერ მარტივი და ჯანსაღი დესერტის რეცეპტი
„საგაზაფხულო დიეტა“ - ჩადექით ფორმაში ზაფხულამდე